Boże Narodzenie to święto, na które najbardziej czekają dzieci. Święto rodziny, radości, wspólnego czasu. To czas, kiedy życzymy sobie wiele dobra.
Na Madagaskarze, podobnie jak u nas, czas Bożego Narodzenia spędza się z rodziną.Głównym daniem świątecznego śniadania oraz obiadu jest ryż z pierwszego zbioru i mięso, które w codziennym
menu jest rzadkością. Najczęściej są tokury, a na wybrzeżu ryby. Pasterka najczęściej rozpoczyna się o 22.00, a poprzedza ją przedstawienie przygotowaneprzez dzieci, podobne do naszych
jasełek. Pasterka trwa do rana, a wierni modlitwę wyrażają tańcem, śpiewem.
Bangladesz, Indie, Nepal, w tych krajach Boże Narodzenienie jest dniem wolnym od pracy. W wigilię wieczorem odprawia się pasterkę. Śniadanie świąteczne to najczęściejryż w kilku odsłonach. Nie ma tam choinek, najczęściej buduje się skromneszopki, które są przypomnieniem,iż Pan Jezus narodził się w ubóstwie.